Impreseriaat Hammink

01_wouter_muller.jpg
Home > Theaterproducties > Wouter Muller: Verleden ...

Verleden Land - een muziekverhaal - Wouter Muller

Met zijn voorstelling “Verleden Land, een muziekverhaal” gaat Wouter Muller samen met een drie-koppige band in het seizoen 2012-2013 een theatertournee doen. Deze bijzondere voorstelling is geschikt voor kleinere theaterzalen met een zekere belangstelling voor ‘wereldmuziek’.

In ‘Verleden Land’ vertelt, speelt en zingt Wouter een even biografisch als universeel verhaal over een op Java geboren Indische jongen die in de jaren ’50 vanwege de Indonesische onafhankelijkheid zijn moederland moet verlaten. Samen met meer dan 300.000 andere Indische Nederlanders komt hij in ons land terecht. In de voorstelling blikt Wouter terug op wat het proces van aanpassen aan een andere cultuur heeft betekend voor de eerste generatie Indo’s, waartoe zijn ouders behoorden, maar ook wat het heeft betekend voor hun kinderen, de tweede generatie, waartoe Wouter zelf behoort. In zijn liedteksten wisselt Wouter respect en bewondering voor zijn ouders af met vragen over zijn eigen identiteit.

Het stilzwijgen van zijn ouders over hun traumatische ervaringen tijdens de Japanse bezetting, de onafhankelijkheidsstrijd en het verlies van het moederland. Wouter verschuift deze thema’s naar vandaag en naar morgen. Wat is een Indo? Wat betekent Indisch zijn in onze huidige (multiculturele) samenleving? Is je eigen afkomst een belemmering of juist een voordeel? Vragen die voorbij komen in aangrijpende, ontroerende en humorvolle liedteksten.

De muziek: ingetogen ballades en swingende uptempo stukken, uitgevoerd door Wouter en zijn uitstekende begeleidingsband. Met zijn muziek rijgt Wouter zijn liedteksten aaneen tot een muzikaal verhaal van iemand die zijn eigen weg zoekt tussen een ‘verleden land’ en een eigen toekomst. Tussen de vroegere Indo-rock en de tempo doeloe-liedjes van Tante Lien (Wieteke van Dort) laat Wouter een heel ander geluid horen. Dat van een troubadour, een singer-songwriter, een verteller.
Het is kleinkunst en Indische wereldmuziek van eigen bodem.

Teksten en muziek zijn gebaseerd op de vijf cd’s die Wouter in de afgelopen jaren uitbracht. De titel van de voorstelling is ontleend aan zijn recent uitgekomen gelijknamige (dubbel)cd.